Kan man spara pengar med hönor? Självklart kan man spara pengar med hjälp av ett par höns och en tupp. Så här gör du och det är betydligt enklare än vad du tror. Dessutom kan du till och med tjäna en och annan slant.
Jag har själv inga hönor, men har länge tänkt tanken att hönor borde vara ett utmärkt sätt att dels få ägg billigt (gratis blir det aldrig) och om man vill även billigt kött. Eftersom jag har noll koll på det här bestämde jag mig för att försöka forska fram hur det fungerar. Vilket inte var några problem – nätet översvämmas av information om höns.
Jag ska försöka summera vad jag kom fram till, men först tänkte jag gå igenom några av de källor jag hittade. På Odla.nu hittade jag en rätt omfattande artikel om ett par som köpt 16 par kycklingar, vilket i sig är en intressant upplevelse. Att transportera hem 16 kycklingar i en varm bil är förmodligen ingenting man ska rekommendera.
Men till att börja med var kostnaden per kyckling förhållandevis låg. 30 kronor styck, för den ras som det här paret valde. Priset kan dock variera och beroende på ras kan du komma upp i 300 per höna, men det är kanske i dyraste laget. Inköp av själva kycklingarna är dock den lägsta kostnaden. Det behövs någonstans att bo och helst ska man ha både inne och utehus, ett så kallat kullhus. Det gäller helt enkelt att skydda hönsen från rovdjur, annars blir det svårt att spara pengar med hönor.
Med de källor jag har lyckats dammsuga på information så går själva investeringen till ett dussin höns på mellan 1 500 och 3 000, beroende på hur händig du är. Därtill kommer själva driftkostnaden. En höna käkar ändå en del, runt 150 gram foder per dag. Vatten behöver de förstås också – runt 1-2 deciliter.
Det finns också några andra saker som är viktiga. Bor du inom detaljplanerat område kan du behöva tillstånd för att ha höns och det är tveksamt om en tupp är tillåten.
LÄS MER: Tio konkreta tips om hönor
Att fixa mat, strö, snäckskal och annat som behövs kan bli kostsamt om du ska handla allt på nätet och det kan löna sig att leta priser alternativ ordna själv. Maten i sig är dock inte dyr, köper du färdig mat för höns får du betala runt 150 spänn för strax över 20 kilo. 20 kilo räcker till en höna i 130 dagar, eller tre hönor i strax över 40 dagar.
Det intressanta blir när du räknar ut vad du får ut av hönorna. En höna värper i snitt ett ägg om dagen på sommaren och lite mindre under vintern. Men om vi räknar lågt med 20 ägg i månaden är det samma sak som 40:- om du hade köpt äggen i en vanlig affär. Eller 480 kronor om året, per höna. Nästan 1500 spänn om året för tre hönor. Ju fler hönor desto mer kan du spara pengar med hönor.
[sgmb id=”1″]
Att konsumera alla dessa ägg går kanske inte, men du blir i alla fall självförsörjande på ägg. Det beror förstås hur många ni är i familjen.
En annan fördel är att du får gratis hönsgödsel, bara du hanterar hönornas avföring rätt. Gräsmattan kanske är det främsta användningsområdet för hönsgödsel, men om du blandar med kompostjord borde det gå att använda till att odla. Det är dock ett helt annat ämne att hantera i en framtida artikel.
Riktigt intressant blir det dock om du börjar ägna dig åt att låta någon eller några hönor ruva så att det till slut blir nya kycklingar. Då har du plötsligt en egen försörjning av hönskött, förutsatt att du vill ge dig på och nacka hönorna. Alternativt säljer du själv kycklingarna, men det är en annan historia och kräver förmodligen en helt annan koll på kycklingarna.
Tidsaspekten ska man förstås räkna in, men de flesta verkar mena att det tar runt 15-20 minuter per dag att hålla rent i hönshuset, mata och fylla på vatten. Samtidigt finns det andra fördelar som kommer med på köpet, som att du har full koll på dina ägg och att de blir precis så ekologiska som du vill. Dessutom minskar du miljöpåverkan eftersom äggen aldrig behöver transporteras med bil. Om du nu inte bestämmer dig för att sälja äggen till din lokala handlare, och då kan du börja tjäna pengar och inte bara spara pengar med hönor.
Till sist måste jag återupprepa vad jag inledde med – jag har inte själv prövat på hönor men efter ovanstående undersökning är jag alltmer intresserad. Jag kan vara ute och cykla fullständigt och det vore väldigt roligt att höra vad ni som besöker bloggen har för erfarenheter.
Mycket intressant! Tanken har slagit mig också, men jag har aldrig gjort någon närmare beräkning. Att lägga så pass “mycket” tid av hantering av hönsen och deras bur medan man är i arbetslivet och springer i ekorrhjulet är kanske svårt att motivera personligen baserat på den besparing som man gör. Men helt klart vid ett liv i frihet tror jag att ha höns kan vara både givande och ekonomiskt gångbart.
Ja, precis, du har helt rätt. Gäller förmodligen samma sak för min del också, finns mycket ansvar i att ha djur också. En fråga som jag inte har utrett ordentligt dock är om det är gångbart med bara tre höns utan tupp. Kan vara en bra start för att både minimera arbete och omfattning. Tre höns räcker gott för äggproduktionen.