Det är bättre att ge sig ut på isen och ha det glatt än att sitta i skiten och sörja. Det gamla uttrycket kan vara en god hjälp på vägen när du står inför beslut i livet.
I grund och botten strävar de allra flesta människor efter trygghet. Precis som Maslows behovstrappa beskriver vår motivation och våra behov i en hierarkisk modell har de grundläggande behoven en mycket högre prioritet än de behov som finns längre upp i trappan.
Visserligen kan jag efter att observera dagens ungdom tro att Wi-Fi ligger allra längst ner i trappan, men trots allt går de fysiska behoven först. Därefter kommer behoven av trygghet och säkerhet.
Att vi människor fungerar på det här sättet är ingen nyhet och inte särskilt förvånande för någon. Är du hungrig kommer du ta risken att försöka fälla ett lejon om det är det enda som finns att äta, även om det inte är särskilt säkert. Du prioriterar också att hitta en toalett före att självförverkliga dig själv genom att studera spansk konst.
Samma mekanismer hindrar dig från att ta steget ut i det okända. Om du hela livet gått och funderat på att börja frilansa eller starta eget, men inte gjort det, beror det sannolikt på att du känner dig trygg(are) med att ha en anställning. Det gäller även om du inte är nöjd med ditt nuvarande arbete, men inte gör någonting åt det. Det är ditt trygghetsknarkande som gör att du vill stanna kvar där du är, där allt är välkänt och tryggt.
I själva verket existerar inte trygghet mer än som en chimär. Helt plötsligt kan du drabbas av sjukdom, bli överkörd eller så tar någon annan beslutet åt dig. När den svenska socialistiska regeringen inte klarar av att skapa bra förutsättningar för företag så flyttar företagen, som exempelvis Göteborgs Kex och Nordea. I Göteborgs Kex fall lades produktionen i Kungälv ner och ett antal människor blev av med sina arbeten. Längre än så sträcker sig inte tryggheten.
Nu kan man argumentera för att samhället har en mängd fallskärmar, säkerhetsnät, krockkuddar och allt vad det är. Fråga pensionärerna i Stockholm som sover på snabbmatsrestaurangerna eller i sina bilar om de tycker att det sociala skyddsnätet har fungerat. Ingen annan än du själv kan skapa rätt förutsättningar för dig, lita inte på att staten ska göra det.
Tyvärr kan även regeringar bli korrupta och missköta sig, så även om du tar ansvar för din trygghet kan det komma någon galning och ställa till det. Tvångsbeskattningar är ett exempel, som bankskatten på Cypern, där en regering tycker att de plötsligt har rätt till dina tillgångar.
Den “gode” Jonas Sjöstedt och numera även hans alltmer vänsterorienterade kamrater i socialdemokraterna verkar tycka att det är helt okej att beskatta kapital, som dessutom redan beskattats om och om igen. Trots att det är bevisat att förmögenhetsskatt är kontraproduktivt.
Så funderar du på något stort beslut så våga ta beslutet. Sluta trygghetsknarka. Oavsett om det gäller att starta eget eller köpa ett hus på landet. Som min gamle sotare brukade säga, det är farligt att leva – man kan dö. Det stämmer i allra högsta grad och ju längre och ju mer vi söker oss till det som är tryggt desto mindre lever vi.
Du minns säkert känslan från skolan när du skulle upp på scen eller stå inför hela klassen. Alla vill gärna säga att de inte har någon rampfeber eller blir nervösa, vilket är struntprat. Det är en biologisk reaktion som de allra flesta människor, även de som är mycket vana vid att stå inför stora grupper och tala, upplever. Det är dessutom en sund reaktion som gör att vi presterar bättre, såvida den inte går till överdrift.
Samma mekanismer är igång när du ska ta ett beslut som kan påverka din framtid och din trygghet. Du vill hellre fly än fäkta, eftersom fly förmodligen är tryggare. Att trygghetsknarka är verkligen en drog. Men ge dig ut i rampljuset, stå stolt och reagera så mycket du vill – bara du står där.
Naturligtvis behöver inte det här innebära att du tar första bästa kurs i fallskärmshoppning eller börjar med fridykning. Du behöver inte utsätta dig för fysisk fara för att sluta trygghetsknarka. Du behöver bara våga förändra ditt liv och kanske ta lite mer risker med dina investeringar.
Eller varför inte bygga ett timmerhus under några år i Norrland.
I sann frihetsanda är det här bara en artikel om ett ämne som var och en får ta ställning till själv. Du tar ansvar för ditt liv, ingen annan.
Sanning så är det ju