Marknaden för livsmedel i Sverige

matkostnader

Hur ser det egentligen ut när det gäller marknaden för livsmedel i Sverige, och är konkurrensen snedvriden eller råder det en sund konkurrens mellan de olika aktörerna? Frågan är superhet i skuggan av hög inflation, uppköp i branschen och ett allmänt ganska dåligt läge vad det gäller konsumenternas köpkraft.

Inte minst Axfood (affiliate-länk), en aktie jag ägt länge, har stått i centrum eftersom Axfood vill köpa City Gross. Egentligen tycker jag att affären borde gå igenom eftersom Axfood trots allt har en mindre andel av marknaden än ICA.

I princip finns det fyra stora aktörer i Sverige när det gäller livsmedel. ICA, Axfood, Lidl och Coop. Coop kämpar med lönsamhetsproblem men övriga går ändå trots allt rätt bra. Lidl tillhör för övrigt den största livsmedelsaktören inom EU – Schwarz Group har en omsättning på långt över hundra miljarder euro. Tittar man på EU i stort finns det många betydligt större aktörer inom livsmedel än de svenska jättarna – och även amerikanska Costco verkar vilja etablera sig mer i norden.

Konkurrensverket borde således se på köpet av City Gross i ett större perspektiv, men det tror jag inte de gör. De kommer titta enbart på den svenska marknaden och till viss del kan jag hålla med om att den är lite snedvriden. Dock tycker jag inte det är i slutet av kedjan som problemet finns utan snarare att det är svårt att få fram livsmedel till vettiga priser i Sverige, vilket i sig beror på en rad faktorer.

Inte minst höga bränslepriser, straffskatter i form av miljöskatter och väldigt höga lönekostnader gör att det är svårt att producera bra, billig mat i Sverige. Billig och bra mat är ett fundament för ett välfungerande samhälle.

Vänstern är förstås i vanlig ordning snabb på att ge sig på företagen och kritiserar Axfood, trots att Axfood är en aktör som ger över 13 000 personer arbete och som erbjuder bra konkurrens mot mer än dubbelt så stora ICA (Axfood omsatte runt 63 miljarder under 2023, jämfört med ICA som omsatte 145 miljarder).

Just kommunisternas och socialisternas kritik kan du läsa mer om här, och journalisterna på Aftonbladet ställer förstås inga kritiska frågor till de svepande uttalande om Damberg och Dadgostar ägnar sig åt. Sossarna är de som sett till att svenska folket har mindre pengar att röra sig med och att S vill se en matkommission är bara trams. De fattar inte att de har sett till att det är dyrt med mat eftersom de lierade sig med miljökommunisterna, som inte gör annat än att ställa till det för vanligt folk.

Vad tycker du om livsmedelsmarknaden i Sverige?

2 Comments

  1. Att matkommissionen skulle leda till lägre matpriser är bara svammel! I förlängningen slutar det med att ingen handlare har något att sälja till de offentligt bestämda priserna och för att kunna köpa de få varor som ändå finns måste befolkningen köa i timmar! Vad underbart det låter! (OBS! Ironi)

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Marknaden för livsmedel i Sverige - Finansfeed
  2. Marknaden för livsmedel i Sverige - Bloggfeed

Comments are closed.