Att öka dina inkomster är mer effektivt än att spara, men det är ingen större mening med att bara öka inkomsterna och inte ha koll på utgifterna.
När jag vandrar runt bland svenska såväl som utländska ekonomibloggar handlar väldigt många om att spara för att kunna öka summan som används för att investera. En sparkvot på 40-50% verkar vara ett mål för många, men det är förhållandevis få som pratar om vikten av att öka inkomsterna.
För att ta ett konkret exempel. Den svenska medelinkomsten ligger idag på 21 750 per månad, om man får tro Ekonomifakta. Tabellen listar kommuner, men Sverigemedel finns med. Efter skatt blir det strax under 15 000 om vi använder 32% som utgångspunkt, men låt oss säga 15 000 för att göra det enkelt att räkna. Kan du spara 50% av det beloppet (och 50% är svårt att uppnå) blir det 7 500 per månad, eller 90 000 per år. Det innebär att med lite vettiga placeringar kan du nå en miljon på 8-10 år.
Nu är 1 000 000 pengar inte kaffepengar direkt, det är en ansenlig summa. Men om du har tänkt att leva på utdelningar måste miljonen åtminstone bli fem eller ännu hellre sju (ta gärna en titt på mina tankar om det här ämnet) och då tar det dig kanske 30 år om du lyckas få löneökning under tiden som är större än inflationen och återinvesterar dina utdelningar. Men i värsta fall tar det över 40 år. Och ja, du kan få en bra pension, fast du har ägnat 30-40 år av ditt liv på att snåla ordentligt. Vilket det inte är något fel på, måste jag tillägga, men det kanske inte är det du vill.
Spara gärna pengar, ha full koll på dina inkomster, men om du vill bli rik eller ekonomiskt oberoende eller vad du nu vill kalla det är det dags att börja arbeta på att öka inkomsterna.
Är du välbetald i Sverige idag, vilket enligt den socialistiska vänsterprincipen betyder att du tjänar mer än brytpunkten på 36 575 spänn per månad, och kan spara hälften av din inkomst betyder det att i nedre änden av spannet hamnar din förmåga att spara ihop fem miljoner på 17-20 år. Vilket känns överkomligt förstås, men räcker det för dina drömmar?
Att öka dina inkomster är precis lika svårt som att komma upp i en sparkvot på 50%, men varför inte arbeta på mer än en front? Här har du en lista med sju konkreta tips på hur du kan öka dina inkomster:
1. Be om löneökning
Den kanske mest uppenbara och en väg du kanske prövat många gånger – men kolla in tipsen på Forbes lista för att få nya idéer.
2. Sälj saker du inte behöver
Varför låta gamla LP-skivor ligga och skräpa om du inte lyssnar på dem? LP-skivorna har fått en renässans, men det finns många prylar i ditt hem jag är övertygad om att du kan sälja.
3. Hyr ut via AirBnB
Alla pratar om det, men jag har ingen aning om hur många som verkligen gör det. Här har du ett gyllene tillfälle att hyra ut en yta du inte använder.
4. Blogga
En blogg ger dig extrainkomster, om du kan skriva och kan vara tillräckligt disciplinerad för att uppdatera lagom ofta.
5. Skriv en bok
Att publicera en egen bok idag är inga större konstigheter, det svåra är att marknadsföra och – förstås – att skriva själva boken. Ta gärna en titt på John Romeo, en fantastisk e-bok som visar hur lätt det kan vara. Låt dig inspireras.
6. Köp en fastighet
Det är förstås ett stort steg, men för att öka dina inkomster är en extra fastighet med ett par lägenheter du kan hyra ut ett fantastiskt sätt att få extrainkomster.
7. Aktier
Icke att förglömma. Bra utdelningsaktier som en eller flera gånger per år delar ut pengar är en extra inkomstström du behöver om du vill bli ekonomiskt oberoende.
Jag tycker punkt 6 känns helt fel. Är man väldigt händig så skulle man kunna köpa, renovera och sälja, men då kanske allt skall gå till det under en period och inte en aktie portfölj, det var ett sidospår, hur som…
Jag vill tillägga “jobba extra”.
Jag är själv heltidsanställd men har skaffat en timanställning hos annan arbetsgivare och kan där själv lägga in i en kalender när jag är tillgänglig för att kunna bli inbokad.
Att jobba åt annan arbetsgivare är viktigt för annars blir det bara problem med sömntimmar och annat.
Jag ligger tack vare extra jobbet över brytpunkten och sparar ca 65-70% så jag jobbar på två fronter som du skrev om 🙂
mvh
Förstår precis hur du tänker kring nr 6, det krävs en hel del – men samtidigt behöver inte alla pengar gå till huset/lägenheterna, det räcker att du har ett startkapital så att du kan låna upp pengar till inköp. Lånekostnaden blir förstås en del av alla kostnader och avkastningskravet kommer efter alla kostnader är täckta. Då går det att få ut en bra direktavkastning.
Vad det gäller jobba extra så är det ett grymt bra tips. Det enda jag funderar på är att det måste vara någonting som inte konkurrerar med huvudarbetsgivaren, men bara det är OK så är extrajobb ett väldigt bra sätt att öka inkomsterna och jobba på flera fronter. 🙂