Flygskatten tas bort

Igår blev det klart att flygskatten tas bort. Från och med den 1 juli 2025 kommer flyget inte längre att straffbeskattas. Anledningen är helt enkelt att Sveriges konkurrenskraft hämmas när flyg som startar eller landar i Sverige får en extra skatt som inte finns i många andra länder.

Flygskatten är en skatt som infördes av förra regeringen, givetvis på Miljöpartiets initiativ, för att få ner flygets klimatpåverkan. I vanlig ordning var det ännu en huvudlös idé som MP inte tänkt igenom. Flyget står för 2-3% av de globala koldioxidutsläppen och även om Sverige står för många flygresor i förhållande till vår storlek så är det ingenting mot de stora länderna.

Miljöpartister med deras politruker på Naturvårdsverket vill gärna få det att låta som att Sverige är värst i världen. Förvisso är det många som flyger (20 miljoner passagerare transporterades med flyg 2021 inom eller till/från Sverige) i förhållande till befolkningen, men av de globala flighterna är vi en liten del. USA flög långt över 600 miljoner personer, Kina 440 miljoner, Ryssland 96 miljoner och Indien 83 miljoner. Den mängd koldioxid som flygskatten fick minskat är således oerhört liten i förhållande till helheten.

Miljöpartiet har heller aldrig fokuserat på de riktigt stora utsläppen av koldioxid i världen, där Kinas kolkraftverk är bara ett exempel. Andra exempel är internet, som står för nästan fyra procent av koldioxidutsläppen, men varenda miljöpartist ägnar sina dagar åt att vara online och då blir det inte riktigt lika intressant att straffbeskatta internetanvändningen.

Men oavsett vad miljöpartisterna har för sig så är det klart att vi ska göra vad vi kan för miljön. Flyget är dock viktigt för handel och för rekreation, och straffskatter gör sällan något annat än att flytta pengar från konsumtionsutrymmet vilket i sig ger färre pengar in till statskassan i slutänden. Därför är det bra att flygskatten tas bort och människor kan transportera sig till konferenser, arbeten och stranden.

3 Comments

  1. Jag tycker att argumentet “det finns annat som släpper ut mer i andra länder” är ett dåligt argument för varför man inte ska minska de utsläpp som man kan. Sverige – eller MP som parti – har inga möjligheter att stänga kinesiska kolkraftverk, men vi kan påverka utsläppen i vårt land. Och eftersom utsläppen är kumulativa spelar varje utsläppsminskning roll. Ingen kan ju göra allt, men alla kan göra något.

    Man kan så klart tycka att flygskatten var dålig (“huvudlös” med dina ord), men även dess kritiker medger att den har haft någon form av effekt på utsläppen.

    Nåväl, flyget kommer snart inte länger få gratis utsläppsrätter inom ETS, så en omställning bort från fossila flygbränslen kommer att komma.

    • Fast vi har faktiskt stora möjligheter att påverka andra länder genom att sluta handla med dem. Svenska minskningar av utsläpp äts snabbt upp av ökningarna i andra länder – inte minst genom befolkningsökningar. Hur långt ska vi gå med att göra våld på både svensk konkurrenskraft, välfärd och våra bekvämligheter?

  2. Jag vill ha mer fossila bränslen. Mycket mer! Det är bra med mer CO2, för då växer det mera. Används i växthus, används också i kolsyrade drycker. Vem vill vara utan dessa? Vi är i en mellanperiod mellan två istider. Jag tar gärna all extra värme som kommer. Tyvärr kommer det inte så mycket tack vare CO2. Det planar ut vid högre nivåer. Dessutom är det inte CO2 nivåerna som styr klimatet, dessutom är det tvärtom. När det blir varmare ökar CO2 nivåerna, inte vad miljöfantasterna predikar.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Flygskatten tas bort - Bloggfeed
  2. Flygskatten tas bort - Finansfeed

Comments are closed.